Mozaikcsalád rejtelmei

2016.11.10

Egyre több a mozaikcsalád, a tagokat pedig legtöbbször felkészületlenül éri az új helyzet. Az új helyzet minden esetben változást generál, amely ebben az esetben a család tagjaira gyakorol hatást.

Megéri alakulni, fejlődni benne, hiszen a soktagú kirakósból harmonikus egyediség születhet.

Nevezik ezt a család típust patchwork családnak is. Egyre többen kerülnek valamilyen módon kapcsolatba ezzel a létformával. Ma már mindenki környezetében ismert ilyen mozaikcsalád forma.

A normáktól eltérés a többség számára negatív üzenetet hordoz, valamiféle hibásság érzetét kelti, és ettől a szereplők úgy érzik hátrányból indulnak. Sok esetben önbizalom hiányban szenvednek a tagjaik.Segítséget is alig kapnak ahhoz, hogyan tudnák kezelni egy-egy kialakult konfliktus helyzetet. Érzékenyebben is érinti a ezen család tagjait a családon belül felmerülő kisebb nagyobb problémák. Amelyek szintén hatással lehetnek az egész családra. Ezért is nagyon fontos mefelelően kezelni ezeket a konfliktusokat. Különös érzékenységet mutatnak a gyerekek ebben a szerepkörben.

A jó mozaikhoz idő kell.


A mozaikcsaládok életében az egyik legfontosabb szerepe a türelemnek van. A túl gyors, erőltetett kialakulás nagyon sok konfliktust okoz. Az ideális az lenne, ha csak akkor kezdődne egy új kapcsolat, ha a régi már teljes mértékben lezárult. Amikor az érzelmi kötelékek teljes mértékben eloldódtak.  Akkor érdemes új ajtót kinyitni, ha a másikat már becsuktuk magunk mögött. Ez azonban nagyon ritkán van így.

A gyerekeket általában váratlanul éri a helyzet. Nekik is szükségük van a felkészülésre, az újra. Fontos hogy beszéljünk velük, hogy mi is történik abban a családban, aminek ők is a részesei lesznek. Hagyjunk időt nekik arra, hogy feltehessék kérdéseiket azzal kapcsolatban, mi vár rájuk! Beszéljünk róla, hogyan is fog kinézni az új életük. Milyen változások jönnek, mi az ami megmarad a régiből.

Újonnan kialakuló családban nagy figyelmet kell szentelni a megfelelő személyes tér kialakításának. Ne akarjunk hasonló korú és nemű gyereket egy szobába költöztetni. Azzal a hittel, hogy majd összebarátkoznak, könnyebben tudnak majd egymással játszani. Nagyon ritkán szokott ez sikeres lenni. A gyerekek nagyon eltérő szabályok szerint működő családokból érkezhetnek, és az életritmus összehangolása nehézzé válik. Idő kell nekik is hogy megismerjék egymást. A személyes tér meghagyásával kevesebb konfliktus alakulhat ki. Mindenki a maga ritmusában erősítheti a személyes kapcsolatait. Fontos, hogy a gyerekek legtöbb esetben idegenkétn élik meg a mozaikcsalád formát, mivel azt soha nem ők választották, hanem a szüleik.

Ki nevel?

Az új család létrejöttével hamar előkerül az a kérdőskör, de akkor az új anyuka vagy az új apuka mennyire szóljon bele a gyereknevelésbe. Hamar megkaphatja a gyerektől az új családtag, hogy "nem vagy az apám / anyám, " amelyben teljesen igaza is van. Legjobb egy idősebb barát szerepét betölteni.  A tiszteletet egymás felé betartani, és ez esetben hosszabb idő után egy egész jó kapcsolat alakulhat a felek között. De ehhez minden szereplőnek a saját szerepét kell játszani.

Érzelmeket nem lehet elvárni

Az új családban a legtöbb, ami elvárható a gyerekektől, hogy megadják minden családtagnak az alapvető tiszteletet. Szeretetre viszont senkit sem lehet erővel rávenni. Az külön adomány, ha idővel erős érzelmi kötelék is kialakul, de a vér szerinti szülő előjogait elvitatni nem érdemes. Mindez vonatkozik párunk gyermekére is. Szeretni valakit nem döntés kérdése, de elfogadni egy helyzetet tudatosan kell.

Ne használjuk a gyereket üzenő csatornának.

A szülőknek biztonságos védőhálót kell nyújtaniuk a gyermekeiknek, és a vitás kérdéseket mindig közvetlenül egymással megbeszélniük.

Ha ezekre a főbb irányokra sikerül odafigyelni, akkor egy mazaik család is lehet harmónikus jól működő család.

©1054.Budapest, Honvéd u. 3.  e-mail: eselyegyesulet@gmail.com
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!